Hírek

Országos Haditorna Verseny 2021-2022 évi Baranya megyei döntője

2021. szeptember 22-én rendezte meg a HM KIKNYP 19. Hadkiegészítő és toborzóiroda a Országos Haditorna Verseny 2021-2022 évi  Baranya megyei döntőjét Pécsett a MECSEXTRÉM PARKBAN, melyen iskolánk is képviseltette magát.

Sajnos az időjárási körülmények (9 ℃, eső, szél) alaposan megnehezítette mind a versenyzők, mind a szervezők dolgát. Az amúgy is kihívásokkal teli feladatok sorozata fokozottabb erőkifejtést és kitartást követelt meg mindenkitől.

A célba érkező csapatok tagjai a fáradtságtól és az időjárás viszontagságai miatt kimerülten, de teljesítményükkel többnyire elégedetten vonultak szárítkozni és elfogyasztani a szervezők által biztosított szendvicset és izotóniás italt.

Ahogy mindenki, úgy iskolánkat képvelő tanulóink is izgalommal várták az eredményhirdetést, melyre mind a 13 csapat felsorakozott. A versenyt szoros küzdelemben a Pécsi Református Kollégium Gimnáziuma csapata nyerte meg. Ezúton is gratulálunk a csapat tagjainak és a felkészítőjüknek. Iskolánk Polgár Dalma, Pölöskei Napsugár, Hirsch Ágoston és Bencze Levente összeállítású csapata (felkészítő: Szabó Tibor) a 9. helyen végzett.

A csapat tagjai jobb helyezésben reménykedtek a kéthetes felkészülés és a versenyen nyújtott teljes erőbedobás eredményeként, de tudomásul vették, hogy ezen a napon, ilyen időjárási körülmények mellett ez az eredmény született.

Mindannyian büszkék vagyunk csapatunk tagjaira a felkészülés alatt mutatott teljesítényükért, de különösen azért, hogy a kora télies időjárási viszonyok ellenére is tudásuk legjavát adva és fizikai teljesítményének határait feszegetve mindent megtettek azért, hogy méltóképpen képviseljék iskolánkat ezen a rendezvényen.

Iskolánkban folyó hazafias és honvédelmi nevelés minőségét mi sem mutatja jobban, hogy a versenyen elindult 13 csapat közül iskolánk csapatában voltak lányok, akik bebizonyították a szervezőknek és a többi résztvevőnek, hogy ők is képesek olyan teljesítményt nyújtani, mint fiú társaik, sőt….

 

 


Honvédelmi verseny általános iskolás tanulók részére

2021. szeptember 15-én a Déli ASzC Ujhelyi Imre Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium, Szentlőrinc a  MATASZ Baranya Megyei Szervezetével együttműködve honvédelmi versenyt rendezett a Szentlőrinci Járás általános iskoláinak.

A versenyre nevezett iskolák tanulóinak akadálypálya, mátrix feladat, íjászat, légpuska lövészet és honvédelmi totó feladatokat kellett végrehajtaniuk. A versenyzők felkészülten és nagy lelkesedéssel teljesítették a kihívásokat. A feladatok letudása után fáradtan, de jókedvűen és elégedetten várták az eredményhirdetést.

A honvédelmi versenyen az alábbi csapatok végeztek dobogós helyeken:

• I. helyezett: Szentlőrinci Általános Iskola „Másodhegedűsök” elnevezésű csapata

• II. helyezett: Szentlőrinci Általános Iskola „Arany Sasok” elnevezésű csapata

• III. helyezett: Királyegyházai Általános Iskola „Királyi Betyárok” elnevezésű csapata.

 A díjátadás után a versenyzők elmondták, hogy milyen nagy élmény volt számukra a versenyen való részvétel és azt is, hogy szívesen vállalnának hasonló versenyeken való részvételt. A kísérők és a felkészítő pedagógusok rendkívül pozitívan nyilatkoztak arról, hogy kiváló ötletnek tartják az általános iskolások bevonását az ilyen jellegű versenyekbe, amely élményszerűen vonja be a tanulókat a hazafias és honvédelmi nevelésbe.

 Az esemény fotói megtalálhatók iskolánk Facebook oldalán.

 


 

"Szakmakóstoló" tábor az Ujhelyiben, Szentlőrincen

 

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara támogatásával – a NAK Baranya Megyei Igazgatóságának felkérésére – a Déli ASzC Ujhelyi Imre Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium intézménye szervezésében valósult meg a „Szakmakóstoló” pályaorientációs hét 2021. július 12-16. között, Szentlőrincen.

A cél az volt, hogy az érdeklődő általános iskolák tanulói számára lehetőség nyíljon egy adott szakmába való betekintésre, a konkrét munkafolyamatokba való bekapcsolódásra. Megismerkedhettek az egyes szakmai tevékenységekkel azért, hogy a szakmaválasztás tudatos döntés legyen, ezzel megelőzve a későbbi lemorzsolódást. Az élményalapú hét fókuszában a Gazda és a Mezőgazdasági technikus szakmai képzések bemutatása állt. Az eseménysorozat célja a szakma iránt az általános iskolai tanulók érdeklődésének felkeltése volt. A résztvevők Baranya megyei általános iskolák tanulói (5-6-7. osztály) voltak összesen 20 fő.

A rendkívül változatos és sokszínű programsorozatot nagyon élvezték a résztvevő diákok, hiszen a szakmai hét során megtekinthették az iskola tangazdaságát, Szentlőrincen az Agro-Lőrinc Kft, telephelyén a precíziós gazdálkodás gépeit, Bicsérden az Arany-mező Zrt. tejhasznú tehenészetét, Ócsárdon a Növker Kft. telephelyén a terményszárítás és betakarítás gépeit, Baksán a Pécsi F+T Kft. baromfitenyésztő telepét, a Baksai Kecskefarm sajtműhelyét és tenyészetét, Bükkösdön a Panoráma Vendégház és Főnix Lovasudvar farmgazdaságát, ahol lovakat tartanak félrideg tartásban. A programsorozat zárásaként az iskolában játékos feladatok várták a diákokat. Négy helyszínen versenyeztek a csapatok, így kipróbálhatták az íjászkodást, a lövészetet, sportos ügyességi feladatokat és szakmai totót is. 

A tábor zárásaként Szabó Zoltán az intézmény igazgatója és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Baranya Megyei Igazgatósága részéről Csáki-Papp Kornélia referensasszony adták át az ajándékcsomagokat és okleveleket. Bővebb, képes élménybeszámoló az iskola facebook oldalán is megtalálható.

 

 

 


 

Álláshirdetés

 

Az iskola dolgozókat keres az alábbi munkakörbe: 

A pályázatokat az ujhelyi.szentlorinc @ deliaszc.hu e-mail címre, illetve postai úton az Ujhelyi Imre Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium - 7940 Szentlőrinc, Erzsébet utca 1. címre várjuk.

 


 

Tisztelt Szülők! Tisztelt Támogató!

Kérjük, támogassa adója 1%-nak felajánlásával az Ujhelyi Alapítványt!

Teendők:

- Amennyiben papír alapon küldi be az adóbevallását, úgy az adószámunkat a NAV által kiadott formanyomtatványon feltüntetve, helyezze borítékba!

A kisborítékon tüntesse fel nevét, állandó (bejelentett) lakcímét, és adóazonosító jelét!

Zárja le és írja alá a kisborítékot a hátoldalon úgy, hogy aláírása átnyúljon a ragasztáson!

A borítékot küldje be adóbevallásával együtt a NAV-hoz!

- Akik elektronikus úton küldik be az adóbevallásukat, nekik is lehetőségük van az adójuk 1%-ról az Ujhelyi Alapítvány részére nyilatkozni.

Adószámunk:19031123-1-02

Köszönjük felajánlásukat.


 

Közösségi szolgálat

A közösségi szolgálat letöltésére együttműködő partnereink listája elérhető innen.

 


 

Iskolai közösségi szolgálat: Tanulóink a szentlőrinci Nemzeti Kutyakiállításon

 

2021. június 18-20. között az Iskolai Közösségi Szolgálat keretében iskolánk 11 tanulója vett részt az idei, Szentlőrincen a MEOE pécsi szervezete által megrendezett Nemzeti Kutyakiállítás (CAC) helyszínének kialakításában, a kiállítás ideje alatt a programok gördülékenységének elősegítésében.

A minden második évben megrendezett kiállításon már hagyományosnak mondható, hogy a rendezők lehetőséget biztosítanak diákjainknak arra, hogy teljesíteni tudják az Iskolai Közösségi Szolgálat 50 órányi kötelezettségüket.

A tikkasztó hőségben nem volt egyszerű dolga sem a szervezőknek, sem tanulóinknak. Valamennyi napon árnyékban is legalább 30 fokos hőségben teljesítették a vállalt feladatokat. Elmondásuk szerint a szombati és vasárnapi napon, amikor maga a kutyakiállítás zajlott, akkor a rendezvény mozgalmassága, a versenyre benevezett napi 400 körüli kutya bírálata felejthetetlen élménnyel gazdagította a kis csapatukat. Ez idáig még semelyikük nem vett részt hasonló eseményen. Ketten is voltak olyanok, akik már teljesítették az 50 órás kötelezettséget, de a kíváncsiság, hogy hogyan zajlik egy ilyen egy kutyakiállítás, hogyan történik a kutyák fajták és korcsoport szerinti bírálata, vállalták a részvételt.

 

A szervezők visszajelzése alapján minden tanulónk dicséretesen helyt állt mindhárom napon, amelynek okán – különösen a hőségre való tekintettel – köszönetüket és elismerésüket fejezték ki iskolánk felé.

 

Büszkék vagyunk a kiállításon segédkező tanulóinkra, akik lelkesen és fegyelmezetten kiválóan helyt álltak, akik a hazai és külföldi kiállítók előtt tovább növelték iskolánk jó hírét.

 

Az „ember legjobb barátjának” egyike a kiállításon. Fotó: Pölöskei Napsugár

 Az "ember legjobb barátjának" egyike a kiállításon. Fotó: Pölöskei Napsugár

Nem csak közösségi szolgálat óraszámokra, de "hódolókra" is szert lehetett tenni a kutyakiállításon. Fotó: Pölöskei Napsugár 

Nemcsak közösségi szolgálat óraszámokra, de "hódolókra" is szert lehetett tenni a kutyakiállításon. Fotó: Pölöskei Napsugár

Egy kis móka is belefért. Általános harcászat 5. foglalkozás: Lesből való támadás gyakorlati kivitelezése. Fotó: Pölöskei Napsugár

Egy kis móka is belefért. Általános harcászat 5. foglalkozás: lesből való támadás gyakorlati kivitelezése. Fotó: Pölöskei Napsugár

 


 

Güssingi kirándulás

 

Az Erasmus+ Szakképzési Mobilitási Pályázat keretein belül lehetőségük volt iskolánk diákjainak az ausztriai güssingi iskolában szakmai gyakorlaton részt venni. Czirják balázs és Werner Viktor 12/B osztályos tanulók 2019 novemberében két hetet töltöttek el az intézményben, ahol megismerkedtek az osztrák iskola tangazdaságával, akik az ökológiai gazdálkodásra helyezik a hangsúlyt.

Beszámolóik az alábbi linkeken olvashatók: