Ökosikola

"Erre varrj gombot" program

 

Felhívás

 

 


 

EMETAz Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő a 2012/2013. tanévre nyílt pályázatot hirdetett az Útravaló Ösztöndíjprogram Út a tudományhoz alprogramjában való részvételre.

Intézményünk 2012/2013-as tanévben két nyertes pályázattal összesen 1.450.000 Ft támogatásban részesült.

Pályázati programjaink:

  • Oltási módszerek hatékonyságának vizsgálata magyar görögdinnye nemesekkel és tök alanyokon (Támogatási összeg: 700.000 Ft)

 A kutatási projektben három szabadföldi termesztés technológiai változatott hasonlítottunk össze a görögdinnye fejlődés dinamikáját vizsgálva.

  1.  Oltott palántáról ültetett talajtakarásos technológia
  2. Saját gyökerű palántáról ültetett talajtakarásos technológia
  3. Az utolsó technológiai változat a talajtakart helyrevetett állomány.

 

 

 

 

 

 

  • Szomatikus sejtszám vizsgálata a laktációs időszakban (Támogatási összeg: 750.000 Ft)

Kutatási projektmunkánk témájaként tangazdaságunk tejelő szarvasmarha állományának szomatikus sejtszám vizsgálatát választottuk különböző laktációs stádiumban lévő teheneknél. A projekt témája nagyon aktuális, a mindennapi gyakorlati életben az egyik legnagyobb odafigyelést igénylő vizsgálati feladat a tejtermelő gazdaságok számára.

 

 

 

 

 


 Intézményünk 2006 júniusában nyerte el az Ökoiskola címet, amely keretet adott és jelenleg is összefogja környezeti nevelési programunkat. Diákjaink környezettudatosságának fejlesztése átszövi az osztályteremben folyó mindennapi pedagógiai munkánkat, valamint a tanórán kívüli foglalkozások tematikáját is. Az Ökoiskola cím elnyerését megelőzően tanulóinkkal közösen dolgoztunk ki programjainkat, amely koordinálását 15 diákból és két pedagógusból álló „Ökoface”-ek elnevezésű munkacsoport végzi. Munkacsoportunk tevékenysége Margaret Mead gondolata köré épül: „Sose kételkedjenek benne, hogy egy kicsi, jóérzésű, elszánt embercsoport képes megváltoztatni a világot.”

2012-ben iskolánk a Nagy Terv csapat tagja lett. Tanulóink (Schreiner Cecília, Jankovics Vivien, Salk Viktória, Udvari Boglárka, Hencz Evelin, Krizsán Izabella, Irimi Henrietta) a SZONEK 5.a osztályában és a bükkösdi általános iskolában tarották meg próbatanításukat. A próbatanításon Takáts Mónika, a program vezetője is jelen volt, és átadta tanulóinknak a Nagy Tervessé válásról szóló oklevelet. Gratulálunk a lányoknak!